Welkom bij

Wereldwinkel Zaandam

Feestelijke lamsbout met spicy pompoen

Hoofdgerecht voor 4-6 personen
 
Bereidingstijd: ca. 30 minuten (exclusief oventijd)
 
Ingrediënten:
1 lamsbout (ca. 800 g)
1 flespompoen, schoongemaakt en in blokjes
½ kaneelstokje (bij voorkeur Ceylon), verkruimeld
ca. 80 ml olijfolie
2 flinke tenen knoflook, 1 in plakjes, 1 geperst
2 takjes rozemarijn, naaldjes gerist
2 (bloed)sinaasappels, 1 geperst en 1 in plakken

En van Fair Trade Original:
molen Zeezout mix chilipeper
2 el Tropische honing vloeibaar
Molen zeezout mix groene kruiden
 
Neem de lamsbout uit de koelkast en laat hem een half uur op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor tot 200°C. Snijd de pompoen eerst in plakje, dan in repen en de reepjes in blokjes en leg deze in een braadslede. Verkruimel het halve kaneelstokje erboven. Besprenkel het geheel met circa 2 eetlepels olijfolie en maal er zeezout chilipeper mix boven. Plaats de braadslede  circa 20 minuten in de oven. Haal de schaal uit de oven en draai de temperatuur terug naar 175°C.
Snijd inkepingen in de lamsbout en steek daar plakjes knoflook en naaldjes rozemarijn in. Maak vervolgens een marinade van 50 ml olijfolie, 50 ml (bloed)sinaasappelsap en 2 eetlepels honing. Leg de lamsbout hierin en marineer rondom. Verhit 20 ml olijfolie in een ovenbestendige braadpan. Maal zeezoutmix groene kruiden boven de bout en braad deze rondom bruin in de braadpan. Giet ca. 3 el van de overgebleven marinade over de lamsbout en plaats het geheel in de oven. Voeg aan het laatste deel van de marinade nog een uitgeperste teen knoflook toe. Braad de lamsbout in ca. 60 minuten goudbruin van buiten en nog rosé van binnen (kerntemperatuur is 65°C). Besprenkel de lamsbout tussendoor met enkele eetlepels marinade en bak de laatste 15 minuten de plakken (bloed)sinaasappel en geroosterde pompoenblokjes mee. Bestrooi de bout vlak voor het serveren met wat extra zeezoutmix groene kruiden en decoreer met enkele blauwe korenbloemblaadjes uit de molen. Lekker met aardappelpastinaak puree en pistachenotenkruim.


Wijntip: Cabernet Sauvignon (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


Lauwwarme maaltijdsalade met Teriyaki zalm

 

Hoofdgerecht voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten
 

Ingrediënten:
1 schaaltje (100 g) sugarsnaps, afgehaald
1/2 krop ijsbergsla
1/2 komkommer
1 avocado
2 el olijfolie
1 limoen, helft geperst en helft in partjes
4 kleine zalmfilets
1 schaaltje (100 g) zeekraal
2 bosuitjes, in ringen
meergranen crackers

En van Fair Trade Original:
1/2 flesje Woksaus Teriyaki
molen Zeezout chilimix

Kook de sugarsnaps in enkele minuten beetgaar in een laagje water en spoel ze af onder koud water. Snijd de sla in repen, spoel in een vergiet af met koud water en laat het uitlekken. Halveer de komkommer over de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer daarna in plakjes. Halveer de avocado, verwijder de pit en schil en snijd het vruchtvlees in plakjes. Besprenkel het met een beetje limoensap. Verhit de olie in een koekenpan en bak de zalmfilets aan beide zijden goudbruin. Voeg de Teriyaki woksaus toe en leg de zeekraal om de moten heen in de pan. Leg een deksel op de pan en verwarm het nog 1-2 minuten. Zorg ervoor dat de zalm van binnen nog niet helemaal doorbakken is, maar een beetje glazig blijft. Verdeel de sla, sugarsnaps, komkommer en avocado over 4 borden. Neem de zeekraal en de zalm uit de pan en leg het bovenop de salade. Maal naar smaak zeezout boven de zalm en garneer met wat bosui en een partje limoen. Besprenkel de salade met het overige limoensap en serveer met meergranen crackers.


Wijntip: Pinotage (rood), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


Chocolade cakepops

Voor ca. 12 stuks
Bereidingstijd: ca. 25 minuten (exclusief baktijd muffins)

1 pak Bakmix voor Muffins*
100 boter of margarine
2 eieren
50 ml water
4 el Hazelnootpasta*
100 g Chocoladereep puur of melk*
1 zakje Tropische Notenmix*
Hagelslag puur en/of melk*

Bereid de muffins volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, maar gebruik in plaats van de muffinvormpjes een bakblik en bak de cake ca. 25-30 minuten. Laat de cakejes afkoelen en verkruimel ze daarna boven een kom. Voeg de hazelnootpasta toe en meng het goed door de cakekruimels. Draai van dit deeg ca. 12 balletjes ter grootte van een walnoot. Breek de chocoladereep in stukjes en doe deze in een kom die je in het pannetje met kokend water hangt. Zorg ervoor dat er geen water in het kommetje komt! Smelt de chocolade en roer het chocolademengsel glad. Prik de cakeballetjes aan een prikker en wentel ze een voor een door de gesmolten chocolade. Prik ze in bijv. een eierdoos om ze een beetje te laten drogen. Doe intussen de hagelslag in een kommetje. Haal de rozijnen uit de notenmix; deze gebruik je niet. Hak de overige ingrediënten van de notenmix fijn met behulp van een hakmolentje of vijzel en doe deze ook in een kommetje. Wentel de helft van de nog niet helemaal gedroogde chocoladecakepops door de hagelslag en de andere helft door de notenmix. Presenteer ze in een mooi vaasje of prik ze in een (oud)brood, dat je met mooi crêpe papier hebt bekleed.


Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

 


Noedels met zalmspiesjes en Teriyaki-groenten

 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

ca. 400 g wortel, geschrapt

ca. 2 stengels bleekselderij

1 prei, schoongemaakt en in stukken van ca. 4 cm.

4 el plantaardige olie

1 flesje Woksaus Teriyaki*

1 pak Tibetaanse Noedels*

4 zalmhaasjes, in blokjes

1 el sesamzaadjes

 

Snijd de wortel, de bleekselderij en de prei in gelijke repen. Verhit de olie in een pan en voeg de wortel en de bleekselderij toe. Bak enkele minuten op laag vuur en voeg dan de woksaus en de prei toe. Stoof de groenten in ca. 10-15 minuten beetgaar.

Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet ze af. Haal de groenten uit de pan en houd ze warm. Voeg de gekookte noedels bij de achtergebleven saus in de pan. Bestrijk de zalm met olie en breng op smaak met zout en peper. Rijg de zalmblokjes aan acht satéprikkers. Verhit een grillpan en bak de spiesjes ca. 2 minuten, keer om en bak nog ca. 2 minuten (de zalm mag nog een beetje roze van binnen zijn). Serveer de noedels, de groenten en de zalmspiesjes op een bord en garneer met de sesamzaadjes.

 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

 

Wijntip: Chardonnay (wit), Zuid-Afrika. Fair Trade Original

 


Vegetarische rode curry met pompoen

 

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: ca. 20 minuten

 

2 el plantaardige olie

1 ui, gesnipperd

1 pakje Rode Curry Kruidenpasta*

1 pompoen van ca. 1 kg, ca. 800 g schoongemaakt en in blokjes

1 citroen, de helft geperst en de helft in partjes

250 ml water

300 g Pandan rijst*

300-400 ml Bulgaarse yoghurt

1 zakje Cashewnoten*, grof gehakt en geroosterd

15 g verse koriander, fijngehakt

 

Verhit 2 eetlepels olie in een braadpan. Voeg de ui toe en fruit deze kort. Voeg de curry toe en fruit tot de geuren goed vrijkomen. Voeg daarna de pompoenblokjes, het sap van de halve citroen en het water toe. Kook de pompoen in ca. 10 minuten gaar. Bereid intussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de rijst af en laat staan met het deksel op de pan. Zet het vuur van de pompoencurry uit en voeg de yoghurt toe. Serveer de curry bij de gekookte rijst en garneer met de partjes citroen, de geroosterde cashewnoten en de koriander.

 

Ingrediënten gemarkeerd met een * zijn verkrijgbaar als Fair Trade Original-product

 


“Jouw fairtrade moment”

Tips hoe jouw dag uit “jouw fairtrade momenten” kan bestaan.

Alle hieronder genoemde levensmiddelen zijn uiteraard uitsluitend fairtrade en verkrijgbaar in de Wereldwinkel.

Begin met een ontbijt  met een kopje kruidenthee met honing.

                                         

Daarbij een cracker met hagelslag, pindakaas of hazelnootpasta.

De ochtend wordt compleet met  een cappuccino gemaakt van (h)eerlijke koffie en met de welbekende stroopwafels.

Bij het thee-uurtje maak je een tweede keus uit de speciaal voor deze dag aangeschafte kruidenthee, natuurlijk met chocola van Tony Chocolonely.

Even uitrusten, voor je aan het diner begint,  mag natuurlijk ook en dat doe je in je hangmat uit India.

Daarvan krijg je een tevreden gevoel.

Voor de maaltijden zijn er de speciale receptenboekjes met  bijzondere suggesties. Hiervoor zijn uiteraard fairtrade rijst, couscous,  kruiden en sausjes in de winkel te koop.

Wil je de gerechten op een bijzondere wijze serveren, dan vind je in de winkel prachtige kommen en schalen waaruit je een keuze kunt maken.

                                                   

De dag eindig je met een afzakkertje :  een keuze uit een van de bekende fairtrade wijnen of de frisse appelvonkeldrank met munt. En dan met een fair gevoel naar bed.

Eat fair, beat hunger!